Logo Aula de Sons - Escoles de música tradicional

L'Aula de Sons a Reus

Escola de música tradicional

 

Qui som

L’Aula de Sons neix l’any 1997 fruit de la unió dels projectes educatius en el marc dels instruments tradicionals que realitzaven el grup de grallers Els Ganxets, Grallers del Baix Camp i l’Escola de Grallers dels Xiquets de Reus.

Amb un compromís absolut amb el llenguatge musical, l’escola comença a treballar per tenir un fonament pedagògic, al mateix temps que amplia el seu ventall d’instruments arribant a la gralla, en les seves versions seca, de 2 claus, llarga i baixa; el timbal i les percussions, la tarota en la seva versió de do i de fa, el flabiol i el tamborí, el sac de gemecs, el cant coral, la percussió de butxaca, la percussió mediterrània, la informàtica musical i d’altres disciplines.

Paral·lelament, al llarg dels anys l’Aula de Sons ha anat ampliant la procedència dels seus alumnes i professors, de bon principi la majoria de la ciutat de Reus, per arribar en poc temps a tenir-ne de l’àrea de Ponent, del Camp de Tarragona, del Penedès i de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

A banda del curs reglat de música tradicional que transcorre cada any durant el curs escolar, l’Aula comença a organitzar activitats paral·leles. Cal destacar, entre elles, les colònies de música tradicional els anys 2000, 2002, 2003 i 2004 i el camp de treball l’any 2006. També cal fer esment de les edicions del Tastet, una jornada d’intercanvi i estudi al voltant de la música tradicional, celebrat a Reus els anys 2002, 2003, 2004 i 2005.

Al mateix temps, durant tots aquests anys, l’Aula de Sons ha estat treballant en la promoció de la música tradicional donant suport a enregistraments musicals: Grallers de Reus el 2002 i Terços Amunt el 2003; i a l’edició de publicacions: Mètode de Gralla 1 el 2001, Mètode de Gralla 2 el 2002, el llibre de partitures de la Festa Major de Reus el 2003 i les partitures del Protocol de les Festes Majors de Reus el 2006.

Durant aquest període l’Aula de Sons també promociona la creació de formacions musicals estables de grallers, formació mixta de gralla i metall: Metralla; i formació d’orquestra i instrument tradicional: la Banda de la Festa Major.

El 2005 l’Aula s’agrupa amb les escoles de música tradicional de l’Arboç del Penedès, de Vilanova i la Geltrú i de Badalona per fundar la Federació d’Escoles de Música amb Instruments Tradicionals, de les quals en surten les trobades d’escoles de música tradicional de Vilanova i la Geltrú el 2005 i de Reus el 2006.

En aquest temps, l’Aula de Sons ha anat perfeccionant els seus ensenyaments podent oferir un itinerari acadèmic de caràcter associatiu a aquells alumnes que volen participar de la cultura tradicional, com ara gegants, castells, diables, etc., sense renunciar a la qualitat, però també ajudant els alumnes que volen cursar estudis superiors a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) per tal de preparar la prova d’accés, que ha estat superada per uns quants alumnes de l’Aula de Sons de Reus.

En els darrers anys s’han desenvolupat nous projectes pedagògics, com ara l’Aula dels Petits, adreçada a la introducció dels nens a la música tradicional a partir dels 3 anys; la inclusió progressiva dels instruments de cobla als ensenyaments de l'Aula per poder reforçar formacions de gralla i metall, fanfares, cobles de tres quartans i cobles de sardanes; la inclusió de la dolçaina amb els instruments de canya, l'assignatura de guitarra i rumba i la posada en marxa d'un portal web dels ensenyaments de la música tradicional on-line: tocanet.cat.

Què fem

Benvolguts/benvolgudes,

Ja és a punt de començar el curs 2011-2012 de l’Aula de Sons, l’Escola de Música Tradicional de Reus.

Com cada any us esperem per aprendre a tocar els instruments tradicionals: la gralla en les seves versions seca, de claus i baixa; el timbal, el sac de gemecs, la tarota, el flabiol i el tamborí, l’acordió diatònic i el llenguatge musical. També farem sessions de conjunt instrumental per als qui voleu aprendre a tocar en grup i  per als més petits classes d’iniciació a la música tradicional mitjançant la percussió, el flabiol, la cançó i el moviment.

Enguany com a novetat comencem els ensenyaments de la dolçaina i dels instruments de cobla, i ho fem amb el flabiol i el tamborí de cobla, i també amb metalls: el fiscorn, el trombó, la trompeta i la tuba, i així poder ampliar la vostra formació per a participar en formacions de cobla, gralla i metall, tres quartans i fanfares.

També podreu assistir a classes de guitarra i cant enfocats al món de la rumba catalana.

Per completar el vostre aprenentatge, l’Aula de Sons també prepara un seguit d’activitats durant el curs a l’entorn de la cultura tradicional i els seus instruments: audicions durant el curs, audició de nadales, actuacions a la festa major dels petits i infantils, participació en cercaviles, activitats d’estiu, jornades de formació, etc.

L'Aula de Sons a Reus

La Palma
C. Ample 75
43202 - Reus
(entrada pel C. Tívoli)

689 045 484
auladesons@auladesons.cat

logo El Coro