Logo Aula de Sons - Escoles de música tradicional

1 · Cançó d'arrel tradicional i percussió corporal – 19h

Professora: Heura Gaya

Instrument: veu

Nivell: únic

Descripció: Treballarem repertori de cançó tradicional catalana i d'altres llocs, amb arranjaments de percussió corporal. Alguns d'aquests acompanyaments percutius ens arriben directament de la tradició i d'altres són de nova creació. Treball melòdic i acompanyament rítmic en un mateix cos, visca la coordinació! Les percussions tindran diferents nivells de dificultat, perquè cadascú se senti còmode d'acompanyar-se amb el que es vegi capaç, i al ritme que pugui, augmentar-ne la dificultat.

2 · Me les se de memòria – 16:30h

Professora: Sònia Arias

Instrument: gralla

Nivell: inicial

Descripció: Crearem les nostres pròpies partitures i aprendrem alguna peça nova.
En aquest taller farem un repàs del què hem de tenir en compte quan sortim a tocar. Repassarem el repertori que sabem i aprendrem trucs i maneres d'aprendre'ns les peces de memòria així com també de repassar-les d'una manera distesa i divertida.

3 · Ens adaptem: com podem adaptar qualsevol peça per poder-la tocar amb la gralla? – 18:00h

Professor: Ivó Jordà

Instrument: gralla

Nivell: mig

Descripció: - Transposició, transport, canvis d’octava, canviar les notes que no puc fer…
- Instrumentar per a grup de gralles un arranjament ja fet per a una altra formació.

4 · Botifarres sense seques – 17:00h

Professor: Manu Sabaté

Instrument: gralla

Nivell: avançat

Descripció: En l’argot musical els passatges de gran dificultat tècnica són coneguts com a botifarres, i d’una caiguda, normalment dolorosa n’hi diem “seca”.
Us proposo invertir aquestes tres hores de tastet buscant quines eines i recursos podem fer servir per tal d’afrontar aquests passatges que ens treuen la son de forma més efectiva i més conscient.
La idea de tot plegat és la d’elaborar conjuntament un petit manual de “bones praxis” davant passatges de dificultat extrema.

5 · Manteniment de l'instrument: la gralla i les inxes – 17:00h

Professora: Alba Logan

Instrument: gralla

Nivell: tots

Descripció: Si vols aprendre a netejar a fons l'instrument i fer-li el manteniment ideal, aquest és el teu taller!
També aprendrem a fer un bon reglatge de les canyes i descobrirem petits trucs per millorar-les.
Material que necessitarem:
Draps de cotó, oli d'ametlla, cadeneta de boletes de les piques, fil i agulla, pinzell, aladdin, bastonets de neteja de pipes fumar, bastonets de les orelles, paper de vidre de diferents gruixos, pua de guitarra,  navalla plana, tenalles, canyes velles i noves, fil gruixudet i filferro de 0.9mm.

6 · Taller d'acompanyament amb l'acordió diatònic – 16:00h

Professor: Núria Lozano

Instrument: acordió diatònic

Nivell: tots

Descripció: En aquest taller aprendrem les posicions dels principals acords que trobem en l'acordió diatònic. Explorarem la possibilitat d'enllaçar uns acords amb uns altres, prenent com a referència les harmonies que utilitzem habitualment en la música tradicional. I finalment, experimentarem propostes rítmiques amb la botonera de la mà dreta per complementar i enriquir l'acompanyament de la mà esquerra.

7 · Tu quina llengua parles? Llenguatge musical: melodia, harmonia i ritme – 18:00h

Professor: Sergi Masalias

Instrument: llenguatge

Nivell: mig - avançat

Descripció: Farem un repàs de les eines que tenim per entendre i plasmar la música. El taller ens servirà per entendre amb profunditat la música que escoltem i toquem, i fins i tot per començar a arranjar i composar els nostres propis temes.

8 · Lectures dolces de timbal – 16:30h

Professor: Albert Penas

Instrument: timbal

Nivell: inicial

Descripció: Taller pensat perquè els més petits llegeixin amb facilitat els ritmes adequats al seu nivell. Utilitzarem tècniques memotècniques com el "pa amb xocolata" per fer més dolç el taller. Aprendrem i aprofundirem amb ritmes nous i en practicarem la seva escriptura.

9 · El so ideal: descobrim l'instrument – 18:00h

Professor: Roger Jordán

Instrument: timbal

Nivell: mig - avançat

Descripció: En aquest taller parlarem de com buscar el nostre so ideal al timbal, aprofitant les possibilitats que descobrirem de l'instrument.
Aplicarem dinàmiques  conscientment, establint la funció convenient segons la formació o l'espai on toquem, també treballarem diversos ritmes inusuals en les peces tradicionals per aportar textures diferents i tot això traient el màxim profit de cada ritme.

10 · Songwritting. Edició de partitures per a timbalers! – 16:30h

Professor: Titus Prats

Instrument: timbal

Nivell: mig - avançat

Descripció: En aquest taller parlarem de com buscar el nostre so ideal al timbal, aprofitant les possibilitats
Taller dirigit a tots aquells que volen iniciar-se a l'edició pròpia de partitures amb els programes Musescore o Finale. En principi, es treballarà amb Musescore al tractar-se de programari gratuït, però també veurem com es treballa amb Finale.
Requisits: Requereix autonomia informàtica.

11 · El gran invent de la guitarra de "rasgueado" – 15h

Professor: Edwin García

Instrument: guitarra

Nivell: mig - avançat

Descripció: Tots els gèneres de música popular i tradicional associats a la guitarra que es van popularitzar al segle XIX com el flamenc, la Jota, el fandango i el bolero, tenen el seu origen funcional, cap a finals del segle XVI, en el naixement de la avui anomenada "guitarra barroca" i la seva tècnica de "rasgado" .  
El acords, els "rasgados" i els models melòdics, i la seva relació amb la dansa i la poesia popular, van ser la matriu fonamental de la creació de "sones", fenòmen que avui dia es manté encara viu molts gèneres de caire popular i tradicional com el flamenc, el son jarocho i el joropo, sota el nom de palos, aires, golpes, etc.
Mitjançant les fonts trobades als llibres de guitarra barroca del segle XVII i dels testimonis documentals sobre el seu ús, intentarem reconstruir els orígens del que avui en dia ens es tan familiar: tocar els acords, acompanyar-se el cant, acompanyar la dansa, i en general descobrir aquest regal que ens deixa la història per poder expressar-nos i gaudir de la música de la manera més senzilla i natural.  Tocarem aquests "sones", els cantarem, potser ballarem i els més atrevits podran improvisar una mica, també podeu escoltar només i també fer algunes palmes si us ve de gust.

12 · El ball folk – 19h

Professor: Ivó Jordà

Instrument: tots els instruments

Nivell: mig - avançat

Descripció: En aquest taller aprendrem què és un ball folk i quin és el repertori ballable més habitual en aquests. Treballarem ritmes, estils, gèneres, formacions i melodies claus per poder-ne dur a terme un, tot tocant, escoltant i veient, des del punt de vista musical, material divers.
Per a tots els instruments de nivell mig-avançat.

13 · Per què correm tant? Tocar per ballar – 18h

Professor: Pau Benítez i Pau Puig

Instrument: tots els instruments

Nivell: mig en endavant

Descripció: Què és allò que hem de tenir en compte quan toquem un pasdoble, un vals, una jota o un ball pla perquè el puguin ballar? Parlarem de tempos, aires, quina relació hem de tenir amb els balladors i ens posarem al seu lloc. Tot això partint de la teoria però, també, de la pràctica, instrumental, vocal i balladora.

14 · Frame Drums – 18h

Professor: Titus Prats

Instrument: pandereta

Nivell: tots els nivells

Descripció: Taller enfocat al món de la percussió de mà, on podrem veure i tocar amb diferents tècniques sobre els instruments. Es treballarà tècnica i patrons. Requereix instrument.

15 · Uns tres quartans ben ornamentats – 16:30h

Professor: Daniel Carbonell

Instrument: Tres Quartans

Nivell: mig en endavant

Descripció: Saps com enriquir, variar o potenciar una melodia? Aprendrem uns quants trucs que sempre funcionen, encara que no estiguis inspirat, per ornamentar una melodia. Parlarem de notes de pas, brodadures, pedals, reguinyols i d’altres recursos que no es basen en harmonia sinó en recursos melòdics.